Om oss

Vi är en komplett fjälldestination för alpin- och längdskidåkning, vandring och cykling. Beläget på gränsen till kalfjället har vi allt du behöver för en riktig fjällsemester!

Storlien Högfjällshotell AB


Storlien Högfjällshotell har anor sedan 1883 då det första hotellet byggdes. Nuvarande byggnad uppfördes 1935 och har sedan byggts ut i omgångar. Just nu arbetar vi för fullt med att renovera hotellets rum, restauranger, entré, utsida och mycket mer.

Storlien Högfjällshotell AB är inte bara ett hotell, utan en komplett fjälldestination. 3000 hektar mark, alpin skidanläggning, backrestaurang, skidskola, skiduthyrning, längdspårsarena, vandring och cykelleder - allt är vårt eget och vi driver det själva. Så har det inte alltid varit, framför allt de sista åren, men vi tror att vi genom detta kan ge er som besöker oss en bättre upplevelse.

Historia sedan 1882

År 1844 kom den förste svenske nybyggaren till byn. Men det var först i och med järnvägens ankomst 1882 som saker och ting började hända på allvar.

Redan året efter öppnade Nya hotellet. Samtidigt började Järnvägshotellet att byggas intill järnvägsstationen. År 1908 startade doktor Ernst Westerlund kurortsverksamhet i byn. Hotellet hade då byggts ut och fått namnet Storliens högfjällspensionat.

1918 ändrades namnet till Storliens Högfjällshotell. 1924 anordnade Skidfrämjandet en kurs i utförsåkningsteknik. Detta anses ha varit startskottet för slalomåkningen i Sverige. Knappt tio år senare invigdes slalombacken.